Lekker hollands

Ontbijt koolhydraatarm met havermout

Ontbijt koolhydraatarm met havermout

Een lekker koolhydraatarm ontbijt bereiden hoeft helemaal niet zoveel moeite te kosten, zolang je maar weet waar je op moet letten. Een goed koolhydraatarm ontbijt op basis van havermout kan dan ook veel voor je doen.
Wat zijn de feiten en de fabels over havermout? Hoe kan havermout je helpen bij het afvallen? En hoe helpt havermout je veel energie te krijgen, spiermassa op te bouwen en sterker te worden?
Kortom: waarom is havermout het beste alternatief binnen een koolhydraatarm ontbijt?

Havermout

Haver en havermout zijn niet hetzelfde. Haver betreft de graankorrel en havermout krijg je door die korrel te pellen. Je haalt het schilletje van de korrel af en deze korrel wordt in kleine stukjes geknipt. Vervolgens wordt de korrel danig verhit en platgewalst.
Zodoende ontstaat havermout, zoals we dat vandaag de dag kennen en in vele gerechten toepassen.
Het voordeel van havermout als bewerkbaar product ten opzichte van haver, is dat je havermout sneller gekookt krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het stevigste ontbijt van allen op basis van havermout: pap.

Koolhydraatarme keuken

Sinds een aantal jaar duikt havermout ook met enige regelmaat weer op in de koolhydraatarme keuken. De reden daarvoor is simpel en terug te herleiden naar de reden dat men vroeger veel havermout at: havermout vult, geeft je veel energie en laat je niet aankomen.
Een bekend fabeltje over havermout is dat je het absoluut niet in een koolhydraatarm dieet kan gebruiken, omdat het juist stijf staat van de koolhydraten. Maar de mensen die dat beweren en onderbouwen, hebben een heel ander beeld bij koolhydraatarm afvallen!
Koolhydraatarm (het woord zegt het al) zegt dat gerechten armer zijn in koolhydraten. Het is dus absoluut niet de insteek dat gerechten helemaal zonder koolhydraten zijn. Dat zou helemaal niet gezond zijn, namelijk.
Een koolhydraatarm dieet richt zich op het beperken van de schadelijke koolhydraten en die schadelijke koolhydraten tref je niet aan in havermout. Je treft namelijk wel eiwitten in havermout aan en de meeste sporters zweren bij eiwitten. Die geven energie, maken spiermassa aan en voeden je goed. Je wordt hier ook zeker niet dikker van!

Veel energie van een ontbijt met havermout

Een goed ontbijt op basis van havermout zal dan ook resulteren in veel energie. Deze energie wordt – zoals het de goede koolhydraten betaamt – in kleine porties vrij gegeven en door je lichaam verbrand. Dat betekent dat je niet een suikerpiek hebt, maar gewoon de hele dag door goed kan werken en nadenken.
De energie zal de hele dag in stand blijven en kun je tussentijds aanvullen met een koolhydraatarme lunch en diner.
De energie uit havermout komt uit de eiwitten en zal je ook in de sportschool geen windeieren leggen. Havermout zet spiermassa namelijk sneller om in nog sterkere spiermassa, door de herstellende functie van de eiwitten in havermout. Je krijgt dus energie en met die energie kun je nog meer gewicht verliezen en spiermassa aanmaken.

Recepten met havermout voor het ontbijt

Er zijn tal van recepten te bedenken voor havermout bij het ontbijt. De meeste mensen nemen echter havermout bij hun yoghurt. Ze roeren er dan wat besjes of stukjes banaan doorheen om de smaak wat op te fleuren. Dit garandeert je veel energie in de loop van de dag.
Maar met havermout kun je ook los gaan in heel andere gerechten. Zeker als je de tijd en zin hebt om er wat meer van te maken, zou je bijvoorbeeld eens muffins moeten maken op basis van havermoutmeel.
Je maalt dan de havermout nog fijner in een keukenmachine, waardoor je havermout als vervanger voor meel kunt gebruiken! En dan is er natuurlijk van alles mogelijk! Niet alleen lekkere havermoutmuffins, maar ook pannenkoeken van havermout en zelfs diverse (fruitige) taarten op basis van havermoutmeel zijn het gevolg.
Wat dat betreft hoef je niet bang te zijn dat je in een koolhydraatarm ontbijt met havermout ineens honger zou kunnen hebben!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *