Een heerlijk gerecht met de populairste koolsoort in Nederland.
Weer eens wat anders dan bloemkool met aardappelen en vlees is deze overheerlijke ovenschotel met aardappelpuree en spekjes.
Benodigheden
- 800gr bloemkool
- 200ml melk
- 40gr boter
- snufje nootmuskaat
- 250gr spekjes
- 50gr geraspte kaas
- 25gr bloem
- verse peterselie
- 20gr paneermeel
- 900gr aardappelen
- scheutje melk
- snufje zout en peper
- stamper
- ovenschaal
- klontje boter
Bereidingswijze
Bak de spekjes in een droge pan iets krokant en laat uitlekken. Kook de bloemkool 5 minuten voor in een pan met water. Kook de aardappels in circa 12 tot 15 minuten gaar. Verhit 20 gram boter in een pan en roer de bloem er doorheen zodra de boter gesmolten is. Laat het mengsel een paar minuten garen. Giet er dan een beetje melk bij en roer het met een garde tot een gladde saus. Breng het op smaak met een snufje nootmuskaat en laat dan de kaas smelten in de saus. Verwarm de oven voor op 220 graden en giet de bloemkool af en doe dit samen met de spekjes en saus in een ovenschaal. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn met een klontje boter, snufje zout en peper. Hak daarna de peterselie grof en schef dit door de puree, doe de puree bovenop de bloemkool en strijk het geheel glad. Bestrooi met paneermeel en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes eroverheen. Zet de oven daarna nog 10 minuten in de oven tot de boter gesmolten is en er een mooi krokant kortsje op zit.