Krijg je binnenkort eters over de vloer? Dan ben je misschien al druk met het samenstellen van een menu. Begrijpelijk, want je wilt ze iets onweerstaanbaars voorschotelen. Zodra het menu klaar is, ben je er nog niet. Je wilt immers ook dat je gasten hier iets passends bij te drinken krijgen. Veel mensen kiezen voor wijn. Als dit ook jouw voorkeur heeft, is het van belang om de juiste wijn voor bij het eten te kiezen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Je ontdekt het in deze blog.
Doe onderzoek naar een passende wijn
Als je wijn online koopt, is, de keuze eigenlijk altijd reuze. Dit maakt het behoorlijk lastig om de juiste wijn voor bij het eten te kiezen. Het etiket op een wijnfles kan je vaak van veel informatie voorzien. Naast de smaak van de wijn staat hier soms ook op bij welke gerechten de wijn goed past. Vaak staat dit ook bij een wijnomschrijving aangegeven, waardoor je snel weet of jouw wijnkeuze matcht met een specifiek gerecht.
Omdat het geen doen is om de etiketten van alle wijnflessen te bekijken, is het handig om te weten welke soort wijn bij een gerecht past. Je hoeft je in dat geval maar tot één specifieke wijnsoort te richten en dat scheelt je een hoop tijd. Ben je bijvoorbeeld van plan om een gerecht met tomaat en/of kaas te maken? Dan past een sauvignon blanc, riesling of andere droge witte wijn hier meestal goed bij.
Combineer rood vlees en wild met een wijn met veel tannines
Wijn smaakt zowel goed bij vlees als vis. Vandaar dat er vaak een wijn geserveerd wordt bij het hoofdgerecht. Staat er rood vlees op het menu, zoals rund- of lamsvlees? Of schotel jij je gasten wild voor? Dan kan er een ‘stroef’ gevoel in de mond ontstaan na het eten van dit vlees. De vele eiwitten die deze vleessoorten bevatten, zijn hier vaak de oorzaak van. Dit kun je opheffen door er tanninerijke wijn bij te serveren, zoals een Valpolicella. De tannines zorgen ervoor dat de stroeve smaak verdwijnt. De wijn wordt zo bovendien mooier van smaak, waardoor er sprake is van een win-winsituatie.
Ga voor contrast
Veel mensen zoeken een wijn die past bij een gerecht dat ze serveren. In plaats van naar een match te zoeken, kan het ook lekker zijn om voor twee contrasterende smaken te gaan. Serveer je eten dat relatief zout van smaak is? Dan kan een zoete of zure wijn hier een goede aanvulling op zijn. Dit geldt net zo goed voor pittig eten. Hierbij kun je bijvoorbeeld prima een zoete wijn serveren.
Laat je informeren
Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan ben je misschien geneigd om willekeurig een wijn uit te kiezen. Verstandig is dit niet, want de kans is klein dat deze past bij de gerechten die je serveert. Online is er vaak een keuzehulp. Hierdoor lukt het je ook als niet-wijnkenner om de juiste wijn voor bij het eten te kiezen.