Gezonde maaltijden koken met Jamie Oliver

Jamie Oliver heeft een nieuw kookboek uit: Te Gast bij Jamie. Hierin heeft hij meer dan 130 Britse recepten verzameld uit zijn jeugd of die gewoon bekend zijn in Engeland. Natuurlijk heeft hij alles uitgeprobeerd en aangepast aan zijn eigen smaak. Op zich is dat al een prestatie als je weet dat Britse recepten niet alleen die omvatten van het Engelse eiland, maar ook van alle landen die tot het Verenigd Koninkrijk behoren. Sommige recepten zijn echte klassiekers, anderen zijn door Jamie omgevormd tot moderne lekkernijen waar je niet genoeg van kunt krijgen. In deze review lees je meer over dit kookboek en vind je een van mijn favoriete recepten verder uitgewerkt. Het artikel wordt verder mogelijk gemaakt door: Maaltijdbutler Maaltijdservice – Vind een warme maaltijd bezorger!

Verantwoorde gezonde gerechten

Tot mijn plezier begint Jamie steeds meer terug te gaan naar echt eten. Hij kiest er voor liever wat langer te doen over de bereiding dan dat er een snel-klaar hap op zijn bord ligt te pronken waarvan de smaak eigenlijk niet lekker is. Het boek is verdeeld in een aantal hoofdstukken: ontbijt, soepen, salades, pub-happen, nieuwe Britse klassiekers, (High) Tea, de Kust, pasteien, zondagse lunch, wild, groenten, desserts, sauzen. In elk van die hoofdstukken staan eenvoudige en moeilijkere recepten. Wat mij wel opvalt is dat Jamie zich wat meer beperkt in het gebruik van verschillende ingrediënten. Dat mocht ook wel want als ik zijn recepten in andere boeken soms zag dan haakte ik toch echt af bij meer dan 15 ingrediënten. Daar begin je toch niet meer aan? Hoe lekker dan ook! Of ben ik gewoon een luie kok? Ik denk het. Trouwens, wil je liever kant en klaar maaltijden bestellen in plaats van zelf koken? Dan kun je kiezen voor een maaltijdservice. Deze maaltijdservices leveren warme maaltijden aan huis of speciale opwarmmaaltijden. Dit zijn dagverse gerechten die in de oven of magnetron opgewarmd kunnen worden. Daarnaast bestaat er ene tafeltje dekje maaltijdservice voor senioren.

Recepten voor simpele maaltijden

Ik wil gewoon goed en echt eten bereiden maar me niet verliezen in allerlei ingrediënten. Als je je eten alleen maar kunt bereiden met een overdaad aan smaakjes en toevoegingen dan heb je wat mij betreft een probleem. Een voorbeeldrecept was best moeilijk te vinden. Er staan in Te Gast bij Jamie zoveel leuke dingen in die mij direct aanspreken. Het varieert van de ingelegde pepers helemaal aan het einde (prikkelend!) tot de Sunday Roast die er gewoon goed uitziet. De Welshcakes spraken mij het meeste aan omdat ze zo veelzijdig zijn en net anders dan scones. Ze bevatten minimaal 110-125 kcal per stuk (afhankelijk van het aantal dat je uit deze hoeveelheid gaat halen). Vul ze daarna met op smaak gebrachte kwark met lekkere vruchten. Het originele recept vraagt van je om er slagroom tussen te doen. Hieronder kun je mijn uitwerking vinden van dit recept. In het kookboek kun je verder alle details terug vinden, zoals porties, calorieën en allergieën etc.

Welsh Cakes, een recept van Jamie Oliver

Zeef de bloem in een grote mengkom en doe er de suiker en de koekkruiden bij. Snijd de boter in stukjes en doe die met een snufje zout bij de droge ingrediënten in dek om. Werk alles met de handen door elkaar tot het mengsel de substantie van broodkruim heeft. Hussel er de gedroogde vruchten door, maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in. Giet er een scheutje melk bij en kluts het ei en de melk met een vork door elkaar. Werk met schone handen alles snel door elkaar tot je een redelijk glad deeg hebt. het moet nog wel een beetje zanderig zijn, dus blijf niet te lang kneden.

Zet een grote zware koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bestuif, terwijl de pan staat op te warmen, een schoon werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter. Steek er met een deegsteker van 5cm zo veel mogelijk rondjes uit. Controleer de temperatuur van de pan door er gedurende een paar minuten een Welsh Cake in te leggen. Als het koekje gelig van kleur blijft moet je het vuur iets hoger zetten en als hij te snel donker wordt iets lager – wacht een paar minuten om de temperatuur te laten stijgen of dalen, en probeer het dan opnieuw. Als het testkoekje na 4 minuten mooi goudbruin is, is de temperatuur goed en kun je de rest van het deeg in porties bakken. Het draait allemaal om zelfbeheersing, houd het vuur zodanig dat het deeg gaar kan worden en dat de koekjes toch mooi gaar worden.

Leg de koekjes zodra ze uit de pan komen op een rooster om af te koelen en strooi er suiker op. Je kunt ze naturel serveren of, zoals Jamie altijd doet, ze draaiend overdwars doorsnijden. Klop de room, suiker en vanillesuiker door elkaar tot het mengsel in zachte pieken blijft staan. Doe de vruchtjes in een kom, snijd de grotere eventueel in plakjes en hussel er het sap van 1 citroen door en een schepje suiker. Klap de koekjes open en beleg ze met een lepel room en wat vruchtjes.